Badanie mięsa 24.08.2011
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz odstrzelonych dzików musi być poddane badaniu na włośnie ( Trichinella) – na kosz właściciela tego mięsa.
Na terenie powiatu Kołobrzeg od dnia 01 stycznia 2011 r. – mięso świń, nutrii, odstrzelonych dzików badane będzie jedynie metodą wytrawiania z zastosowaniem mieszadła magnetycznego oraz odczynników chemicznych ( pepsyna i kwas solny).
Wyznaczonym do badania z upoważnienia Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kołobrzegu jest lekarz weterynarii Krzysztof Hübner – Terenowa Pracownia Diagnostyki Włośnicy 320814 – Dygowo Ul. Kolejowa 18A.
Przyjmowanie prób do badań:
od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 16.00
Badanie o godz. 13.00
przed ubojem prosimy o kontakt telefoniczny : tel.kom. 604 507 481 tel.94/35 84 129
Koszt badania próbki mięsa:
Dzik - 20 zł.
Świnia - 11 zł.
Dokument potwierdzający badanie / rachunek za badanie mięsa/ należy przechowywać przez okres trzech lat. Badanie inną metodą oraz przez osoby nieupoważnione – wyznaczone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kołobrzegu uznane są za zakazane i brane na własną odpowiedzialność badającego.
Za nie spełnienie wymagań przy produkcji mięsa na użytek własny grożą kary pieniężne w wysokości od 100 zł. do 2000 zł. na podstawie Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. z 2010 r. nr 93, poz. 600 §1 pkt.34)