Produkcja mięsa przeznaczonego na użytek własny 24.08.2011

Zgodnie z § 4 ust.1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 października 2010 r. – w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny właściciel zwierzęcia , które ma być poddane ubojowi powiadamia o zamiarze przeprowadzenia uboju Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kołobrzegu na 24 godziny przed dokonaniem uboju. Informacja takla zawiera: imię, nazwisko, adres posiadacza zwierząt, gatunek , liczbę ubijanych zwierząt oraz miejsce i termin uboju. Ponadto imię i nazwisko oraz adres zamieszkania osoby dokonującej uboju.
Natomiast jeżeli ubój dotyczy cieląt do 6 m-ca życia lub owiec czy kóz , należy dostarczyć dodatkowo powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny oraz oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka – SRM.
Nadzór nad ubojem cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz w gospodarstwie z przeznaczeniem na użytek własny oraz zagospodarowaniem materiałów szczególnego ryzyka SRM pochodzących od tych zwierząt.
1. Po otrzymaniu powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju Powiatowy Lekarz Weterynarii informuję podmiot prowadzący gospodarstwo , w którym ma być przeprowadzony ubój o :
• Sposobie zagospodarowania SRM stanowiących materiał kategorii I , tj. konieczności ich niezwłocznego odejmowania na odpowiednich etapach procesu ubojowego , umieszczania w szczelnych i trwale oznaczonych pojemnikach i przekazywania do uprawnionych podmiotów
Wykazie tkanek stanowiących materiał szczególnego ryzyka , w zależności od gatunku i wieku zwierząt poddanych ubojowi
• Danych najbliżej zlokalizowanych podmiotów uprawnionych do odbioru materiału szczególnego ryzyka
• Konieczności wystawiania i przechowywania dokumentu handlowego , w którym zaopatruję się przewożony na terytorium RP materiał kategorii I / SRM/
2. Do końca miesiąca w którym nastąpił ubój powiatowy lekarz weterynarii ma obowiązek skontrolowania czy podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonano uboju:
• Wpisał zwierze poddane ubojowi do ewidencji
• Posiada dokument handlowy potwierdzający odbiór przez podmiot uprawniony materiałów szczególnego ryzyka – kategorii I
• Odpowiednio zagospodarował wszystkie tkanki stanowiące SRM
3. Powiatowy Lekarz Weterynarii każdego miesiące dokonuje porównania zgłoszeń uboju zwierząt na terenie gospodarstwa z danymi przekazywanymi przez biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Wytworzył:
Angelika Skawska
Udostępnił:
ZETO Administrator
(2021-03-05 11:52:43)
Ostatnio zmodyfikował:
ZETO Administrator
(2021-03-05 11:53:49)
       DRUKUJ TĘ STRONĘ Obrazek drukarki