Dobrostan zwierząt 18.08.2011

Dobrostan zwierząt
Akty prawne:
• ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002, z późn. zm.);
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031061002

• ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342, z późn. zm.);
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20082131342

• rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego pochodzące z tych gospodarstw są wprowadzane na rynek (Dz. U. Nr 168, poz. 1643);
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031681643

• rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 56, poz. 344 z późn. zm.);
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100560344

• rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te , dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 116, poz. 778);
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101160778

• rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu ustalania poziomu obsady kurcząt brojlerów w kurniku, w którym są one utrzymywane(Dz. U. Nr 223, poz. 1784);
• rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie zakresu i sposobu prowadzenia ewidencji leczenia zwierząt i dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej (Dz. U. Nr 100, poz. 1022)
link: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20041001022

Ogólne wymagania:
Podmiot musi zgłosić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w formie pisemnej zamiar prowadzenia działalności w zakresie utrzymania zwierząt gospodarskich w celu umieszczenia na rynku tych zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od tych zwierząt.
W przypadku utrzymywania bydła, rolnik musi posiadać decyzję od PLW o uznaniu gospodarstwa za:
- urzędowo wolne od gruźlicy
- urzędowo wolne od brucelozy
- wolne od brucelozy
- urzędowo wolne od enzootycznej białaczki bydła,
a w przypadku utrzymania kóz lub owiec za:
- urzędowo wolne od brucelozy
- wolne od brucelozy
Gospodarstwo utrzymujące zwierzęta hodowlane musi posiadać:

  •   wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych
  •   wydzielone miejsce do składowania obornika
  •   miejsce zapewniające właściwe warunki do przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych
  •  odzież i obuwie przeznaczone tylko do obowiązkowego użycia w gospodarstwie
  •  maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego
  •   środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji
  •   zabezpieczenia budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie
  •   oznakowania wejść do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta tablicą „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
  •   „ewidencja leczenia zwierząt gospodarskich oraz zwierząt, z których pozyskane tkanki lub produkty są przeznaczone do spożycia przez ludzi”

Ponadto:

  •   w gospodarstwie zachowana jest odpowiednia czystość budynków, w których utrzymywane są zwierzęta
  •   Zwierzętom zapewniono opiekę i właściwe warunki utrzymywania, uwzględniając minimalne normy powierzchni w zależności od systemów utrzymywania, gatunku, wieku i stanu fizjologicznego zwierząt
  •   Zwierzęta utrzymywane są w warunkach nieszkodliwych dla ich zdrowia oraz nie powodujących urazów i uszkodzeń ciała lub cierpień
  •   Przestrzegany jest zakaz używania do przepędzania zwierząt przedmiotów lub narzędzi, które mogą spowodować ich okaleczenie
  •   Przestrzegany jest zakaz podawania zwierzętom gospodarski

- substancji o działaniu tyreostatycznym,
- stilbenów, pochodnych stilbenów, ich soli i estrów
- substancji o działaniu beta–agonistycznym,
- oestrabiolu 17ß i jego pochodnych estropodobnych,
- substancji o działaniu estrogennym innych niż oestrabiol 17ß i jego pochodne
estropodobne oraz o działaniu androgennym lub gestagennym w innym celu niż leczenie zwierząt, z zastrzeżeniem substancji o działaniu hormonalnym w rozrodzie zwierząt gospodarskich, których podawanie jest dopuszczone

  •   W gospodarstwie nie są przetrzymywane produkty lecznicze weterynaryjne zawierające:

- substancje o działaniu beta-agonistycznym, które mogą być stosowane w celu przyspieszenia porodu;
- oestrabiolu 17ß i jego pochodnych estropodobnych

  •   W przypadku prowadzenia w gospodarstwie dotychczas niestosowanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej technologii chowu zwierząt, gospodarstwo posiada zezwolenie wojewody stwierdzające, że technologia spełnia wymogi określone ustawą o ochronie zwierząt
  •   Zwierzęta mają zapewnioną swobodę ruchów, a w szczególności możliwość kładzenia się, wstawania oraz leżenia
  • Zwierzęta gospodarskie utrzymywane są w warunkach umożliwiających kontakt wzrokowy z innymi zwierzętami
  • Pomieszczenia inwentarskie dla zwierząt gospodarskich oświetlono przystosowanym dla danego gatunku zwierząt światłem sztucznym lub zapewniono dostęp światła naturalnego
  • Pomieszczenie inwentarskie wyposażono w stałe lub przenośne oświetlenie umożliwiające ich kontrolę i doglądanie zwierząt o każdej porze
  •   Pomieszczenia dla zwierząt gospodarskich, ich wyposażenie oraz sprzęt używany przy utrzymywaniu zwierząt wykonane jest z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt, oraz nadających się do czyszczenia i dezynfekcji
  •   Pomieszczenia dla zwierząt gospodarskich, ich wyposażenie oraz sprzęt używany przy utrzymywaniu zwierząt są czyszczone i dezynfekowane
  •   Odchody zwierząt oraz nie zjedzone resztki pasz usuwane są z pomieszczeń inwentarskich tak często, aby uniknąć wydzielania się nieprzyjemnych woni, zanieczyszczenia paszy lub wody oraz zabezpieczono je przed muchami i gryzoniami
  •   Wyposażenie i sprzęt przeznaczone do karmienia i pojenia zwierząt wykonane są i umieszczane w sposób minimalizujący możliwość zanieczyszczenia paszy lub wody oraz ułatwiający bezkonfliktowy dostęp zwierząt do paszy i wody
  •   Wyposażenie i sprzęt w pomieszczeniach inwentarskich dla zwierząt gospodarskich sprawdzane są co najmniej raz dziennie, a wykryte usterki są niezwłocznie usuwane
  •   Podłoga w pomieszczeniach inwentarskich dla zwierząt jest twarda, równa i stabilna, a jej powierzchnia gładka i nieśliska
  •   Obieg powietrza, stopień zapylenia, temperatura, wilgotność względna powietrza i stężenie gazów są utrzymane na poziomie nieszkodliwym dla tych zwierząt
  •   Przy zastosowaniu mechanicznego lub automatycznego systemu wentylacji pomieszczeń inwentarskich, system ten zaopatrzony jest w:

a. system alarmowy sygnalizujący awarię
b. system wentylacji awaryjnej

  •   Zwierzętom gospodarskim, z wyjątkiem koni oraz świń do ukończenia 2 tyg. życia zapewniono stały dostęp do wody
  •   Chore lub ranne zwierzę gospodarskie otaczane jest niezwłocznie opieką, a w razie potrzeby izolowane, a jeśli wymaga tego stan zdrowia zwierzęcia utrzymuje się je na ściółce

Minimalne warunki utrzymania zwierząt z podziałem na poszczególne gatunki znajdą Państwo w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (dotyczy cieląt, świń, kur niosek i brojlerów) oraz w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te , dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (dotyczy bydła z wyjątkiem cieląt, koni, owiec, kóz, strusi, przepiórek, perlic, lisów polarnych, lisów pospolitych, jenotów, norek, tchórzy, królików, szynszyli, nutrii, jeleni, danieli, indyków, gęsi i kaczek) – linki do tych rozporządzeń we wstępie.

Wytworzył:
Angelika Skawska
Udostępnił:
ZETO Administrator
(2021-03-05 11:48:54)
Ostatnio zmodyfikował:
ZETO Administrator
(2021-03-05 11:49:21)